Competitie en wedstrijden

Het is natuurlijk leuk als je een beetje een pijltje kan gooien, maar wat je heel erg kan helpen is om competitie te gaan gooien of toernooien te spelen. Niet alleen leer je hiermee nieuwe spelers kennen, maar ook heb je een doel om naartoe te werken: Elke leg en wedstrijd winnen.

Competitie spelen

In de competitie speel je met een team van minimaal 4 mensen, waarmee je verschillende spelvarianten speelt. Een team kan uit meerdere mensen bestaan, maar per wedstrijd kunnen maximaal 5 mensen worden ingezet, waarbij één persoon in het team gewisseld kan worden.

In de competitie heb je verschillende divisies. Over het algemeen heb je de ere-divisie, daar zitten de spelers die je op het Dutch Open of bij de Lakeside tegenkomt. Onder andere Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christian Kist zijn hierdoor doorgebroken.

In de overige divisies zitten spelers van een lager niveau, en afhankelijk van het niveau kom je in een bepaalde divisie terecht.

Spelvarianten

In de competitie worden 4 ‘single’ games gespeeld, 4 ‘double’ games en 1 teamgame. Een single game is een wedstrijd tussen twee individuele mensen, uit elk team één. Hier wordt dan een best of 3, of best of 5 501 gespeeld.

De ‘double’ games worden gespeeld door twee mensen uit elk team. Hier wordt een spel Tac-Tics, best of 5 501 of best of 5 701 gespeeld.

Bij de teamgame doen alle spelers van de teams mee en hier wordt één leg 701 of 1001 gespeeld.

Promoveren/degraderen

Per gewonnen game in een competitiewedstrijd krijg je een punt. Je kunt dus maximaal 9 punten per wedstrijd halen. De 2 teams die aan het eind van de competitie de meeste punten hebben zullen promoveren naar een hogere divisie. De 2 (of soms meer) teams die de minste punten hebben kunnen degraderen naar een lagere divisie.

Lid worden

Wil je met een team in competitieverband gaan gooien? Kijk dan op de website van de Nederlandse Dart Bond voor een lidorganisatie bij jou in de buurt.

Toernooien/wedstrijden

Poulesysteem

Doorgaans worden toernooien gespeeld in een poulesysteem. Je begint met een x-aantal spelers en de winnaars van de poule gaan door naar de volgende ronde. Afhankelijk van het aantal spelers kan het zijn dat de top-2 doorgaat naar een volgende poule, maar uiteindelijk zullen de winnaars van de elke wedstrijd een ronde verder komen, met als uiteindelijke doel natuurlijk de finale. Hierbij wordt best of x-aantal sets bestaande uit een best of 3 of 5 legs gespeeld.

Voorbeelden van pouleschema’s vind je op www.dartschema.nl.

Matchplay

Bij een matchplay wedstrijd speel je volgens een leg-systeem, dit betekent dat er een best of x-aantal legs wordt gespeeld, en de winnaar gaat door naar de volgende ronde.

Een apart geval is de Premier League. Bij de voorrondes van de Premier league kan er namelijk gelijk spel gespeeld worden, omdat er maximaal 12 legs gespeeld worden en het dus 6-6 kan eindigen. Win je een partij dan krijg je 2 punten, bij gelijkspel krijg je 1 punt en verlies je dan krijg je 0 punten.

Er doen 10 spelers mee met deze wedstrijd, en in de voorrondes speelt iedereen tegen elkaar. Na de voorrondes vallen de 2 spelers met de minste punten af. Hierna begint het proces eigenlijk weer opnieuw maar alleen de beste 4 spelers gaan uiteindelijk door naar de slotavond. Tijdens de slotavond zijn er twee halve finales; De nummer 1 speelt tegen de nummer 4 en de nummer 2 speelt tegen de nummer 3. De winnaar van deze wedstrijden is de eerste die 10 legs wint, en zal doorgaan naar de finale. In de finale is de eerste die 11 legs heeft gewonnen de winnaar.