Tactics

Doel

Het doel van Tactics is om de getallen 10 t/m 20 en de Bull 3 keer te raken. De eerste persoon die 10 t/m 20, de bull 3 keer heeft gegooid en de meeste punten heeft is de winnaar.

Hoe scoor je punten?

Als jij bijvoorbeeld de 15 nog niet 3 keer hebt gegooid (‘dichtgegooid’) en je tegenstander wel, dan kan je tegenstander punten scoren door de 15 te gooien. Gooit je tegenstanders een single 15 en een triple 15, dan scoort hij 60 (4×15) punten.

Hoe houd je de score bij?

Het makkelijkste is om een dart scorebord aan te schaffen, zoals deze:

Een scorebord bestaat uit 4 kolommen, en alle getallen die je uit moet gooien. In de middelste 2 kolommen kun je bijhouden hoeveel van elk getal je hebt gegooid. Voor elk gegooid getal zet een een kruis X. Gooi je een getal in één keer dicht dan wordt er meestal een streep bij dat getal gezet.

Hieronder een voorbeeld hoe je je score kunt bijhouden.
Eén getal gegooid:
X
Twee dezelfde getallen gegooid in één beurt:
X X
Drie dezelfde getallen gegooid in één beurt:

Twee getallen gegooid terwijl je er al één had:
X
Eén getal gegooid terwijl je er al twee had:
X X

Een andere variant is om een / te zetten als je een getal één keer hebt geraakt, een X voor twee keer en een O als je heb 3 keer hebt geraakt. Had je een getal al twee keer geraakt en gooi je hem dicht, dan krijg je dus een O met een kruis er doorheen. Deze variant wordt (voor zover ik weet) niet in Nederland gebruikt.

Varianten

Je kunt heel makkelijk varianten maken op Tactics, bijvoorbeeld door alle getallen te moeten gooien, in plaats van 10 t/m 20. Of dat alleen dubbels en triples tellen, of alleen de triples, of alleen de dubbels. Nou, ze kun je nog wel een tijdje doorgaan maar het idee is duidelijk neem ik aan.