Welke pijlen zijn voor mij geschikt?

Dartpijlen zijn er in allerlei soorten en maten.

Doorgaans spelen mensen met pijlen van tussen de 20 en 24 gram. Er zijn uitzonderingen bij, die spelen met 18 gram, wat heel licht is, of met meer dan 25 gram, wat erg zwaar is. Je zou denken dat die paar gram helemaal niet veel uitmaakt, maar dat valt vies tegen.

Materiaal

De barrels van darts worden gemaakt van messing, nikkel of tungsten.

De dartpijlen van messing zijn het goedkoopste, en worden eigenlijk alleen gebruikt door absolute beginners. Vaak krijg je dit soort dartpijlen ook als je een beginnersbord koopt. De keuze in grips is er meestal niet en de grips zelf zijn ook vaak simpel.

Pijlen van nikkel zijn al een klasse beter, er is meer keuze in grips en vormen.  Nikkel heeft een grotere dichtheid dan messing en daardoor zijn de pijlen slanker en gevarieerder dan messing dartpijlen. Het enige waar je eigenlijk rekening mee moet houden is dat mensen allergisch kunnen zijn voor nikkel. Als je last krijgt van uitslag op je vingers en/of handen, dan is de kans groot dat je een nikkelallergie hebt.

En als laatste dan de dartpijlen van tungsten. Tungsten heeft een nog grotere dichtheid en daardoor zijn de pijlen nog slanker en beter gebalanceerd dan de andere pijlen. Eigenlijk speelt elke (semi)professionele speler wel met tungsten darts.

Een keuze maken

Goed, je weet nu waar de pijlen van gemaakt zijn en als je serieus wil gaan darten zul je waarschijnlijk voor tungsten dartpijlen gaan.

Dan komt het lastige gedeelte. Welk gewicht vind je prettig en wil je een gladde pijl, een stroeve pijl, etc.

Het bepalen van het gewicht wat je prettig vind is eigenlijk nog redelijk makkelijk te bepalen. Kies een aantal dartpijlen van verschillende gewichten (bijvoorbeeld 18, 21 en 24 gram), en probeer met je normale worp met elk van die pijlen bij de triple 20 te komen.

De pijl die voor jou geschikt is, is de pijl die je met zo min mogelijk moeite bij de triple 20 krijgt, maar die je wel het gevoel geeft dat je hem kan corrigeren. Te zware pijlen zullen met je neutrale worp waarschijnlijk lager dan de triple 20 komen, waardoor je eigenlijk altijd te veel kracht moet zetten. Te lichte pijlen zullen waarschijnlijk redelijk ver uit elkaar in het bord komen, omdat je de pijl niet goed kan sturen en voelen door zijn gewicht.

Misschien vind je een hele lichte of zware pijl juist lekker gooien, dan moet je dat vooral doen. Darten en dartpijlen is een hele persoonlijke sport, iedereen gooit anders en daarom moet je vooral je eigen keuze maken.

Grips

Je weet nu welk gewicht bij je past, dan komen we nu bij het gedeelte wat misschien wel het meest persoonlijk is aan een dartpijl: de grip.

Ik vind het persoonlijk fijn om met een relatief dunne pijl te gooien met redelijk wat grip, zoiets als dit:

Daarnaast zijn er nog pijlen met ribbels, randjes of een combinatie van beiden:

Reacties