Werk aan je zwaktes, maar vergeet de rest niet!

Je komt thuis na een avond darten, en je hebt lekker gegooid maar je had meer kunnen winnen als je dubbels sneller had gegooid. Tijd om je tijdens de training te focussen op de dubbels. Of toch niet?

Procedureel geheugen

De reden dat professionele darters makkelijk hun dubbels gooien is omdat het in hun procedureel geheugen zit. Door het vele oefenen zijn de hersenen ‘getraind’ in het aan de spieren vertellen hoe hard de pijl gegooid wordt en wanneer deze los wordt gelaten om in het juiste vakje te belanden.

Het kost echter heel veel tijd voordat dit in je geheugen komt. Het gooien moet een automatisme worden, daarom is het belangrijk om regelmatig te trainen. Liever elke dag een kwartier, dan één avond in de kroeg.

Trainen

Goed, we moeten dus ons procedureel geheugen trainen, maar ook beter worden op de dubbels, hoe gaan we dat doen?

Het is verleidelijk om de hele week je dubbels te trainen, maar dan zul je zien dat je tijdens de wedstrijd of in de kroeg je triples of grote getallen minder goed gooit. Je zal dus alles moeten oefenen, maar de nadruk leggen op de dubbels.

Afhankelijk van je niveau kun je bepaalde dingen proberen. Hieronder staan methodes voor beginners en gevorderden.

Beginners

Begin met wat worpen op het bord om je spieren op te warmen. Als je denkt dat je er klaar voor bent kun je beginnen met de eerste oefening:

Tactics-lite: Probeer in één beurt 3 pijlen in één getal te krijgen. Begin bij 20, ga door tot 10 en dan naar de bull. Je kunt natuurlijk ook doorgaan tot 1, als je dat nodig vindt.

Op deze manier leer je navigeren over het bord, en je hersenen zullen getallen gaan ‘aanvoelen’. Als dit goed gaat en je hebt het gevoel dat je klaar bent voor de volgende stap, lees dan verder bij Gevorderd.

Gevorderd

Het is heel verleidelijk om 501 te gooien tot je een ons weegt, maar dit helpt niet met het verbeteren van de dubbels. De onderstaande oefening helpt hopelijk wel voor jou.

Je begint op 41, en je probeert deze in één beurt uit te gooien. Je hebt 3 pogingen om het getal uit te gooien. Lukt het niet na de derde beurt, dan begin je een getal lager. Lukt het wel om het getal uit te gooien, dan ga je 3 getallen omhoog.

Deze oefening lijkt makkelijk, maar je zal merken dat er een punt komt waar je het lastig krijgt, of dubbels waar je moeite mee hebt. Door de afwisseling van getallen zal je niet op 1 dubbel blijven hangen, wat mentaal voor issues kan zorgen, en je leert ook gelijk de finishes.

Reacties